Nagykovácsi

Éves beszámoló a Bázis Ifjúsági és Kulturális Alapítvány 2011. évi tevékenységeiről

A Bázis Ifjúsági és Kulturális Alapítvány (BÁZIS) hivatalosan 2011 januárjában jött létre azzal a céllal, hogy a helyi 12-25 éves korosztály számára olyan lehetőségeket biztosítson, ami segíti őket a lokális közösség kialakításában, valamint a fiatalok értékteremtő ambícióit minden lehető módon támogassa. Nem titkolt célunk az is, hogy ezzel egy olyan – a szó nemes értelmében vett – lokálpatrióta réteget alakítsunk ki, amelyre a későbbi nemzedékek a kezdeményezésünkhöz hasonló módon csatlakozhatnak.

Tapasztalatunk az, hogy a mai fiatalság elhanyagolt. Ha nem is az anyagiak tekintetében, de érzelmi, morális és etikai szinten mindenképpen. Miközben az elvégzendő feladataik száma évről-évre nő és így egyre több időt töltenek azzal, hogy valamilyen módon sikeressé tegyék majd magukat az életben, addig az igazi értékek megismerésére, a valós kapcsolatok feltérképezésére, az értelmes célok megtalálására, az ő egyéb irányú célkitűzéseik megvalósítására – amik mind szükségesek az egészséges, kiegyensúlyozott személyiség kialakulásához – egyre kevesebb idejük és energiájuk.

Célunk, hogy a sikeres életpályájukhoz minden hathatós segítséget megadjunk számukra.

1., Rendszeres tevékenységeink

Ifjúsági Filmklub – a nyári hónapok kivételével havonta megrendezésre kerülő klubrendezvény, melynek keretén belül a filmművészet jelentős alkotásait tekinthetik meg a fiatalok. A klub keretein belül lehetőség nyílik az alkotások közös értelmezésére, ami a közösség-teremtésen és tartalmas szórakozáson túl, a témához kapcsolódó egyedi szemléletmód kialakításában és a különböző elemzési módszerek elsajátításában is segítséget nyújt. Alapvető módon a véleményformálás, az érvek-ellenérvek ütköztetésének lehetőségét adja meg a fiatalok számára, ezáltal formálva bennük az intelligens, a mások véleményét elfogadni képes vitázás

2., Megmozdulásaink

A., Kiállítások

A BÁZIS egyik célkitűzése, hogy a helyi fiatal művész-palántáknak megjelenést biztosítson. 2010
novemberében és decemberében két tehetséges fiatal művész – Dutkai Dániel fotós és Korcsmár Dániel festőművész – kapott bemutatkozási lehetőséget. Ezek sikerén felbuzdulva 2011. november 18-án megszerveztük a Fiatal Tehetségek Bemutatkozása c. kiállításunkat, ahová a nagykovácsi fiatalok mellett meghívtuk az Amerikai Iskola diákjait is. Huszonnégy fiatal művész munkáját tekinthette meg az Öregiskolában összegyűlt szépszámú tömeg.

B., A Tavaszi Nagytakarítás kezdeményezéshez alapítványuk is csatlakozott múlt év április 16-án. Az általunk nagyszerűnek ítélt megmozdulást kiegészítettük egy főként kisebbeknek szóló programmal. Hogy a szemétnek ne csak a haszontalanságát, hanem a benne rejlő lehetőségeket is lássák a gyermekek, az Öregiskolában üres tejes doboz, alumínium üdítős doboz, szívószál, ragasztó és mécses felhasználásával működő gőzhajómodelleket készítettünk:

C., Még szintén 2011 áprilisában megszerveztük a Virágkommandót, ahol a fiatalokkal közösen árvácskát ültettünk a Tisza István téren, hogy szebbé tegyük a környezetünket. Hogy megmutassuk, hogy egy kicsi is elég, hogy jobban érezzük magunkat, és ha mindenki csak ennyit tenne, mennyivel jobb lenne az életünk.

D., 2011 május 28-án vette kezdetét az első részvételünkkel szervezett nagyobb rendezvény: a Hegycsúcstalálkozó, ahol Pilisszentiván, Solymár és Nagykovácsi fiataljainak nyílt lehetősége arra, hogy eszmét cseréljenek egymással. A rendezvényen a rossz idő ellenére is majd száz fiatal vett részt.

Beszámoló: http://nagykovacsi.net/kozossegeink/kultura/hegycsucstalalkozo_-_beszamolo/

E., 2011 június 4-én a Tisza István téren került megrendezésre a Jótékonysági Sütivásár elnevezésű rendezvényünk, ahol a fiatalok vezetésével, szüleik hathatós együttműködésével, valamint pártolóink jóvoltából Nagykovácsi apraja-nagyja megkóstolhatta a házi készítésű süteményeket. A befolyt összegből köztéri padokat újíttattunk fel, amelyek elhelyezéséről még folynak az egyeztetések az Önkormányzattal a közelgő főút rekonstrukciós munkálatai miatt.
Részletes beszámolót és képeket itt láthatnak itt!

F., Nemzetközi Ifjúsági Tábort szerveztünk 2011 júliusának első hetében, amikor is leendő testvértelepüléseink – a németországi Linum, a cseh Bolatice, a lengyel Rudy és a szlovák Stomfa (Stupava) – fiataljai találkozhattak a vendéglátó nagykovácsi fiatalokkal. Táborunk tematikája a környezetvédelemre épült, de természetesen helyet kaptak benne olyan elemek is, amik a fiatalok kreativitását és kíváncsiságát kihasználva megismertették velük hazánk e kis szeletét. Volt itt faluismereti akadályverseny, rovarismereti séta a tanösvényen, Budapest geo-caching, egy kis fürdőzés a kánikulai melegben a leányfalui strandon, illetve szemétszínházi előadások, ahol a napok alatt összegyűlt szemetet újrahasznosítva kiváló Grimm-meséket állítottak színre az egyes nemzetek csapatai . A rendezvény lezárásaként kívánságlampionokat engedtünk föl és meghallgathattuk a Tisza István téren a Parázs zenekar koncertjét. A minden náció körében nagy sikert aratott tábor rengeteg új élményt és barátságot adott a gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Igaz közösségépítő élmény volt. Olyan, amiért ezt az alapítványt létrehoztuk. A tábor létrejöttéhez Nagykovácsi Önkormányzata jelentős anyagi és egyéb segítő támogatást

G., 2011 augusztus 1-7-ig öt nagykovácsi fiatal a linumi barátaink vendégszeretetét élvezhette. Ahelyi vendéglátók nagyszerű szervezéssel kápráztattak el bennünket. A tábor tematikája a közlekedésalternatívái köré épült, így minden nap más-más közlekedési eszközt próbálhattak ki a fiatalok akerékpártól a vasúti hajtányig. A Nagykovácsiban megkezdett ismeretségek itt igazi barátságokkászövődtek, tényleg felejthetetlenné téve az ott töltött majd egy hetet.Linumba való eljutásunkban a Nagykovácsi Önkormányzat és a Fejér György Alapítvány issegítségünkre volt.H., 2011 augusztus 29-én Agyvihar címmel buborékfújó flashmobot és ifjúsági érdekegyeztetőfórumot kezdeményeztünk. Célunk, felbuzdulva a táborok sikerén, hogy a fiatalok elvárásaihozlegjobban igazodó programokkal álljunk elő a jövőben is. A résztvevők egyrészt biztosítottak minketarról, hogy egy ilyen kezdeményezésnek igen is helye van Nagykovácsiban, másrészt olyan ötletekkelláttak el minket, amik a 2012-es évre mindenképpen kihívások elé állítanak majd minket.I., 2011. december 30-án Előszilvesztert rendeztünk a Nagykovácsi Síiskolában, ahol vidám, zenésteázás, forralt borozás, sütizés mellett síelhettek és snowboardozhattak a fiatalok. Többen közülükelőször kaptak lehetőséget, hogy oktató segítségével kipróbálják ezeket a téli sportokat.

A 2011 évi programokat önerőből, saját forrásból valósítottuk meg, kivéve a Nemzetközi Ifjúsági Tábort és a kiutaztatást Linumba.Köszönjük Nagykovácsi Önkormányzatának eddigi támogatását!